Tango Hakkında Yazılar

CARLOS GARDEL, FRANK SINATRA VE TANGO

Carlos Gardel, tango müziğinin unutulmaz figürlerinden biridir. Frank Sinatra ise caz müziğinin efsanesidir. Her ikisi de kendi dönemlerinin en ünlü sanatçılarındandır. Bu yazımda, müzik tarzları ile bıraktıkları izler ve nasıl birbirlerini etkiledikleri hakkında küçük ve etkileyici bir karşılaşma hikayesini paylaşıyorum.

Carlos Gardel, 1890 yılında Arjantin’de doğdu. Tango müziğinin öncülerinden olan Gardel, eşsiz sesi ve duygusal yorumuyla büyük bir hayran kitlesi kazandı. Kariyeri boyunca birçok başarıya imza atan sanatçı, dünya genelinde tanınır ve sevilir hale geldi.

Carlos Gardel ve Frank Sinatra, kendi müzik tarzlarıyla kalıcı bir etki yaratmışlardır.

Carlos Gardel, Latin Amerika tango müziğinin öncüsü ve simgesi olarak anılır. Gardel, tutkulu ve melankolik tango şarkılarıyla ün kazanmıştır.

Frank Sinatra, caz, swing müziğindeki eşsiz yorumuyla ve deneysel projeleriyle büyük bir hayran kitlesi oluşturmuştur. Swing ve caz müziğinin kralı ve en büyük sanatçılarından biridir. Sinatra, kusursuz vokali ve sakin yorumuyla caz müziğine yön vermiştir.

Carlos Gardel ve Frank Sinatra’nın ilk karşılaşması

Carlos Gardel film çekimleri arasındaki boşlukta, radyoda yayınlanmak üzere NBC stüdyolarında izleyicili konserler de verir. Ondaki müzik yeteneğinin farkında olan kız arkadaşı (sonradan eşi olacak Nancy Barbato), her okuldan atılan, girdiği hiç bir işte tutunamayan ve suça eğilimli Francis Albert Sinatra’yı zorlayarak Gardel’in bir radyo konserine götürür ve konser sonrasında ne yapıp edip kuliste Gardel’le tanıştırmayı başarır. Gardel orada genç Sinatra’ya, kendisinin de o yaşlarda benzer bir durumda olduğunu, onu kurtaranınsa müzik olduğunu söyler ve genç yeteneklere yönelik müzik yarışmalarına katılmasını önerir.  Nasıl olduğu uzun bir hikaye ama Frank Sinatra sonunda Gardel’in sözünü ettiği radyo yarışmasına katılır ve kazanır! Oy veren radyo dinleyicilerinin çoğu bu güzel sesli genç adamın kim olduğunu merak etmektedir. O gece, Frank Sinatra’nın ileride tüm dünyaca tanınan bir şarkıcı olmasının başlangıcı olur.

Carlos Gardel’in Son Turnesi

Gardel ve Ekibi hem konserler vermek hem de yeni çekilen “El Día Que Me Quieras” filmini tanıtmak için Latin Amerika ülkelerini kapsayan bir turneye çıkarlar 1935’te. Turnenin Kolombiya’daki duraklarından Cali’ye uçmak üzere Medellin’deki havaalanından kalkışa başlayan uçakları pistteki diğer bir uçağa çarpar ve Gardel’le birlikte on altı kişi daha yaşamını kaybeder bu uğursuz kazada.

Kazadan sonra Gardel’in naaşı geçici olarak Medellin’de toprağa verilir, cenazenin Arjantin’e taşınmasıyla ilgili bürokratik işlemler neredeyse altı ay sürer ve sonunda büyük şarkıcının çok sevdiği Buenos Aires’e yolculuğu başlar. Ticari havacılık 1920’li yıllarda -küçük uçaklarla- başlamış olsa da henüz Kolombiya ve Arjantin arasında uçak seferi yoktur. Gardel’in bu son yolculuğu oldukça aktarmalı ve uzun bir rota izleyecektir.

Carlos Gardel denilince akla ilk gelen parçalarından Volver, Mi Buenos Aires Querido, Mi Noche Triste parçalarına, “Kadın Kokusu” filmi ile ününe ün katan, Gardel’in adını yaşatmasında katkısı bulunan “Por Una Cabeza” şarkısı da unutulmazlardandır. Yaptığı radyo yayınlarında “Tomo y Obligo” da en son söylediği parçadır.

Tangonun Kralına bitmeyen saygı, “Adios Muchachos” yani “Elveda Çocuklar” hic bir milongada çalınmaz, çalınsa bile dans edilmez.

“Adios Muchachos” yani “Elveda Çocuklar” parçası, ölmeden önce yapmış olduğu son parça olduğundan, Carlos Gardel’e saygı anlamında hala günümüzde milongalarda bu parça çalınmaz. Çalınsa bile herkes bu parçayı duyduğunda oturur ve sadece müziği dinleyerek Gardel’i yad eder. Adios Muchachos parçası, aynı zamanda feci, erken ve beklenmedik bir ölüm ile hayata veda eden Gardel’in yaşadığı bu kötü durumun uğursuzluk olduğuna inanıldığından da çalınmaz. Hatta şarkı çalarken kadınlar göğüslerini, erkekler ise bacak aralarını tutarak bu uğursuzluğu def edeceklerine dair bir gelenek ile bu hareketleri yaparlar.

Tüm yaşamı ve katkılarıyla Carlos Gardel, “Tango’nun Kralı”dır ve hem kişisel duruşuyla hem de müziği ile tangonun şimdiki halinin ortaya çıkmasında büyük rol oynayan önemli bir müzik adamıdır.

 

ilker Kutlu Aktas

Mimar | Tango Eğitmeni ve Koçu | Uzman Dalgıç | Moderator | Turizmci | Etkinlik Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll Up